Två vardagsrecept med kikärtor

Kikärtor är en bra vegetarisk källa till protein och en basvara hemma hos oss. Dessa två recept lagar jag nog ett par gånger i månaden vardera, för att de är enkla, mättande och nyttiga! Alltså, mina två bästa vardagsrecept med kikärtor: ljummen sallad och curry!

IMG_4371Ljummen quinoasallad med rödbetor och kikärtor

Du behöver: röd quinoa, bulgur, mâche-sallad, kikärtor, rödbetor, fetaost, tomater, buljong och vitlök.

Rödbetorna tillagas (skivade) i ugn med olivolja tills de är mjuka, samtidigt som quinoas kokas. När det är ca 7 min kvar av quinoan brukar jag blanda i bulgur och vatten enligt förpackningen, samt lite olja och buljong.

Kikärtorna steks i en aning olja och mängder av vitlök på medelhög värme till de fått gyllene färg. När quinoa/bulgur-blandningen är klara, rör i ett paket delad fetaost bland grynen. Rödbetorna och kikärtorna rörs i härnäst, och allra sist tomatklyftor.

Lägg upp godheten på lite mâche-sallad och ät gärna en bit hembakt bröd till.

IMG_4577Kikärtscurry med champinjoner och broccoli

Du behöver: Färsk broccoli, gul lök, champinjoner, krossade tomater, ris, curryblandning efter smak, sambal oelek, buljong.

Jag gillar curry med mycket spiskummin, men måttligt med ingefära.

Värm olja tillsammans med två rågande msk curry i en stekpanna. När pannan är varm, stek löken och champinjonerna i curryoljan. Dela broccolin i buketter under tiden och lägg i när löken börjat mjukna. Koka ris enligt förpackningen.

När svampen är stekt och broccolin börjat mjukna en aning, häll på en förpackning krossade tomater och en buljongtärning. I med svartpeppar, salt och sambal oelek efter smak, och passa på att känna efter om det behövs mer curry också. Låt puttra tills det mesta av vattnet är borta och det hela liknar mer en gryta än en sås.

Servera varmt tillsammans med gott ris (gärna basmati, eller jasmin som på bilden).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s