Nyttig granola med extra allt

IMG_1395 Den här granolan med allt som är gott i kröner våra frukostar just nu. Efter att ha provat mig fram mellan olika varianter är det här mitt favoritrecept: rostad müesli med smak av äpple, kanel och nötter, och med naturlig sötma från torkad frukt. Granola som är som kaksmulor är ju fantastiskt gott såklart, men den müesli jag stör över yoghurten dagligen ser jag helst är helt utan tillsatt socker. En matsked riktigt god honung kostar jag ändå på mig i det här receptet. Vill man göra den rostade müeslin helt veganskt funkar motsvarande mängd råsocker eller agavesirap fint. Alla de här ingredienserna är lätta att få tag på ekologiska dessutom!

Osockrad granola med torkad frukt

För två stycken glasburkar à 1 liter behöver du:

  • 5 dl havregryn
  • 5 dl dinkelflingor
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 100 g grovhackade hasselnötter och/eller mandlar
  • 0,5 tsk kanel

Detta blandas med 2,5 dl äppeljuice och 0,5 dl smaklös olja, där 1 msk god honung lösts upp. Strö ut smulorna på en plåt klädd i bakplåtspapper och rosta i ugnen på 150 grader i ca 45-50 minuter. Efter ungefär 30 minuter är det bra att ta ut plåten och röra runt ordentligt. Det är klart när grynen fått en gyllene färg och i princip är helt ”torr”. Frukt att blanda i när müeslin har svalnat:

  • 75 g torkade tranbär
  • 100 g grovhackade torkade dadlar
  • 1 näve russin

Om du gjort rent glasburkarna ordentligt står sig granolan bra i svala, mörka uttrymmen (som ett skafferi!), men ärligt talat har jag aldrig kunnat hålla mig så länge att jag testat hållbarheten ordentligt … den här granolan är magiskt god på naturell yoghurt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s