Dinkelfrallor med chiafrön

IMG_3064

Jag blev så nöjd med de här frallorna att jag både instagrammat dem och nu skriver ned receptet här: nattjästa dinkelfrallor med chiafrön!

Det här receptet bygger på min moster Anns magiska bondbröd, med några små variationer för att det ska funka med chiafrön och i form av frallor.

Dag 1. Smula ner 1 pkt jäst i en degbunke och häll över:

  • 3,5 dl vatten
  • 3 dl dinkelmjöl (fullkorn)
  • 1 dl chiafrön

Lämna under en bakduk i minst 12 timmar, gärna ett dygn.

Dag 2. I den kladdiga degvätskan som fått ligga till sig blandar du i:

  • 7 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk olja
  • 2 msk mörk sirap
  • flingsalt efter smak, 1-2 msk
  • ca 22-25 dl mjöl

Mjölblandningen kan du leka med ganska mycket. Jag brukar utgå från dinkelmjöl eftersom min mage tycker bäst om det, men rågmjöl, grahamsmjöl eller lantvete borde gå lika bra. Till de här frallorna utgick jag ifrån 14 dl fullkornsdinkel och fyllde sedan på med 6 dl siktat dinkelmjöl och 2 dl dinkelkli (jag gillar verkligen dinkel, men krossade linfrön i stället för dinkelkli är också gott).

Jag vet att angivelsen för hur mycket mjöl som behövs är ganska bred, men jag brukar börja med runt 22 dl, sätta igång och arbeta degen i vår kitchenaid (elvisp med degkrokar funkar också bra) och sedan fylla på med mer fullkornsdinkel tills jag får konsistensen jag vill ha: en ganska fast deg som börjar släppa från kanterna på degbunken, men som fortfarande känns lite kladdig när jag tar i den. Pudra över mer mjöl och täck bunken med en bakduk inför ca 1 timma jäsning.

Förbered två plåtar med bakplåtspapper och sätt på ugnen på 200 grader och börja knåda igenom degen ordentligt på ett mjölat bakbord. Var inte orolig över att den känns lite ”tung” i jämförelse med vanliga vetedegar, det ger sig. Dela degen i två, och rulla ut en i taget till en lång korv som du sedan delar i 13-15 delar (beroende på hur stora frallor du vill ha!). Forma till runda bullar och lägg upp på plåten. Låt jäsa 30 minuter till. Vill du kan du pensla med lite vatten och strössla bullarna med solrosfrön innan du kör in dem i ugnen. Låt dem stå tills de närmar sig en mer gyllene färg. Ät med en god stark ost och grönsaker medan de är varma.

Du kan tacka mig efteråt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s