Recenserat hösten 19

Här är ett gäng böcker som jag recenserat för Gota Media under hösten 2019. Blandad kompott både när det gäller innehåll och nivå!

 • Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones ‒ en fängslande berättelse om hur ena uppväxt och ett (orättvist) fängelsestraff påverkar relationen. (Hittar ej länk.)
 • Häxorna av Elisabeth Östnäs ‒ lite för långsam historisk roman med lite övernaturliga inslag, om häxor i pestens tid i Skåne. Länk.
 • Jag vill berätta något för dig av Anna Gavalda ‒ novellsamling där jag-berättarna avslöjar sina hemligheter, dock utan Gavaldas vanliga fingertoppskänsla. Länk.
 • Längtans flöde av Alva Dahl ‒ en prosalyrisk liten bok som berörde mig djupt, där en separation får jaget att fundera på att gå i kloster. (Hittar ej länk.)
 • Lilla fröken Grenadin av Vilda Rosenblad ‒ seg men genomarbetad relationsroman om en svensk mamma och dotter som lever i Paris efter pappans bortgång. (Hittar ej länk.)

Jaipur pt. 1

Jaipur är ett ganska klassiskt turistresmål i Indien, en del av den gyllene triangeln Dehli-Jaipur-Agra som många besöker. Och jag kan förstå varför. Ärligt talat var jag lite orolig över att det skulle vara för turistigt och påfrestande, men jag blev positivt överraskad. Det finns så mycket att se här!

Som till exempel det väldigt kända Amer Palace, och lite mer undangömda, ljuvliga, lugna Gatore Ki Chhatriyan, härskarnas gamla krematorium (det låter mycket läskigare än det är!).

Amer Palace

IMG_6289IMG_6305IMG_6323IMG_6331IMG_6340

Gatore Ki Chhatriyan

IMG_6356IMG_6357IMG_6368IMG_6375IMG_6369

Solnedgång över Yamuna

IMG_6472

En av de saker som jag verkligen ville visa M i Indien var Vrindavan, en liten by utanför Mathura, mellan Delhi och Agra. En vallfärdsort med otroligt speciell stämning. Det sägs att Krishna föddes här, och templen tillägnade honom ligger tätt på de smala gatorna. Man hinner knappt besöka en bråkdel av dem. Alla hälsar med ett glatt Hare Krishna! eller Radhe Radhe! och här kan man få lite mer en känsla av det genuina Indien bortom turistfällorna (som ändå kan vara värda ett besök, märk väl).

Intill Vrindavan rinner den heliga floden Yamuna, och en kväll passade vi på att promenera längs strandkanten när solen gick ner, för att insupa det magiska färgspelet i skymningen, åka en tur på floden och se på eldceremonierna, arati, på trapporna vid templen. Behöver jag säga att det var ren magi?

IMG_6471IMG_6478IMG_6468

Intervjuad i JP

Det här är ju lite galet, men i våras blev jag intervjuad om mitt arbete som litterär översättare i Jönköpingsposten! De har en väldigt fin satsning på översatt litteratur, och låter dessutom översättarna själva bli hörda, vilket definitivt hör till ovanligheterna.

Här är artikeln om böcker översatta från franska.

Här är intervjun med mig (betallänk).

En grön oas i Delhi: Hauz Khas Village

IMG_6273

Jag insåg att jag inte delat några av bilderna jag tog under min och M:s resa i Indien i februari. Det kanske är dags att ta tag i det! Det blir ingen riktig resedagbok eller så, men några av platserna vi besökte var så fina att jag vill dela med mig.

Man blir lätt ganska överväldigad av Delhi, staden verkar aldrig ta slut och ljuden, lukterna och intrycken är så intensiva. Men en dag åkte vi till lugna Hauz Khas Village, komplett med fina restauranger, hipsterbutiker och en lummig park kring ett gammalt fort. Det är inte Delhis mäktigaste ruiner, men det är mysigt att gå runt bland ungdomar som gömt sig för att hångla och affärsmän på lunchrast. Det blev en paus från myllret och ett välkommet avbrott dagen efter att vi tagit oss an Chandni Chowk i Old Delhi (även om det också är något att uppleva!).

IMG_6275 IMG_6277IMG_6281

… och en liten bild på Old Delhi, för jämförelsens skull:

IMG_6251

Skisser för sommaren

Det var länge sedan jag gjorde någon uppdatering i frilanslivet. Faktum är att jag inte har skrivit något alls om det sedan i januari. Anledningen är (vilken kliché!) att jag haft mycket att göra.

Under våren och försommaren har jag framför allt jobbat med skönlitterär översättning av en spänningsroman som kommer i november, och med några enstaka facköversättningsprojekt. Eftersom romanen är lite av en tegelsten (550 sidor), så har den tagit upp mycket tid.

Jag ska jobba med samma roman i sommar också. Fast några kortare helg-utflykter till mitt älskade Bohuslän och till en god vän hinner jag nog med. Och en vecka på Gotland med M och mina föräldrar. Resten av tiden ska läggas på att göra romanen rättvisa.

I höst ska jag …

 • Översätta ännu en bok.
 • Försöka vara ledig en vecka.
 • Skriva mer på den här bloggen.
 • Gå min sista termin på Valand.
 • Skriva examensarbete.
 • Börja sjunga i kör.
 • + ha en Global Yoga Fördjupningsworkshop.

 

Ps. Märkte du kent-blinkningen i rubriken får du guldstjärna i kanten!

Youtube: Dubbel espresso-yoga 20 min

Dags för en dubbel espresso!

Alltså att ladda upp med ny energi utan att behöva så lägga mycket tid på det. En kort, flödande yogaklass som är gjord för att vara uppiggande, med lite core, lite balans och några mjuka inversioner.

20 min – Passar alla nivåer – Du behöver bara en yogamatta och en vägg.

Det här är en av mina första yogavideos, så jag hoppas att du kan ha förståelse för att det finns mycket utvecklingspotential i både själva filmformatet och i min guidning. Namaste!

Recenserat: två novellsamlingar

IMG_6610

I januari läste och recenserade jag två novellsamlingar. Jag är förtjust i novellkonsten, men det kräver en skicklig författare för att verkligen bemästra den. Båda dessa klarar det fint.

Välsignelser av Caroline Albertine Minor (läs i Kristianstadsbladet här) är slående. Språket, situationerna, karaktärerna, allt kryper in under skinnet. Teman som sorg och förlust dominerar, men Minor gör det aldrig förutsägbart.

Debutanten Camilla Prell-Weichl (läs i Ystads allehanda här) skriver om katastrofer i Kedjereaktion, eller oron inför dem. Även om samlingen är lite ojämn, finns det några riktiga guldkorn här. Prell-Weichl är speciellt bra på att bygga upp en obehaglig stämning med små medel.

Satsang i Landvetter 23 feb 2019

Stories of Yoga

51479940_2172368529680816_5828099238591987712_n

Som en sagostund i kuddrummet, men för vuxna!
Att berätta och lyssna på historier är en viktig tradition inom yogan. Det kallas satsang på sanskrit, och ger ännu en nivå till både asanas och yogafilosofi. Under den här klassen rör du dig genom enkla, långsamma flöden och långa, avslappnande yogapositioner inspirerade av mjuk yin och restorative yoga, samtidigt som Lisa berättar indiska folksagor, yogalegender och berättelser ur hinduistisk mytologi. Eventuellt blir det lite mantran också …