Mer recenserat: 3 debutanter

IMG_5795

Här kommer en till omgång böcker som jag har recenserat i vår. Tre stycken debutanter, till och med!

Bara ha roligt av Maria Maunsbach (läs i Kristianstadsbladet) var inte riktigt min grej. Maunsbach skildrar moderna relationer, specifikt mellan Lydia och Johannes. Karaktären Johannes är välskriven och intressant, och Malmömiljöerna också ‒ men Lydia är oengagerande som karaktär och romanens genremässiga otydlighet gör den lite … intetsägande. Samtidigt ligger den i tiden och skildrar något viktigt i samtidens kärleksideal.

Alexander Cavalieratos (recension finns tyvärr bara för prenumeranter) Släpp ingen jävel över bron är en fin, arbetarlitterär debut om en viktig tid. Andra världskriget har nyss brutit ut och Sverige ligger i beredskap. Karl flyr från bruksbyn där han växt upp till Stockholm med drömmar om kommunism och ett nytt liv, Men när Sovjet gått in i Tyskland riktas blickarna mot kommunister och socialister, och Karl förs bort till Storsien, ett svenskt interneringsläger som det sällan pratas om. Kvar i Stockholm finns Viola, universitetseleven och direktör Elmroths fästmö som Karl förälskat sig i. Vad gör hon när Karl försvinner?

Charlotte Aquilonius (läs i Borås Tidning) skriver en vampyrromantisk debutroman med inspiration från genrens många traditioner. Vinterstockholm är miljön i Här kommer natten, och tvillingarna Milla och Laura som i mitten av 20-something ifrågasätter (som sig bör i den åldern) sin familj, framtid och identitet. Samtidigt börjar en kista sin resa mot Stockholm från Paris, en mystisk kille börjar jobba i samma bar som Laura, Millas grannar beter sig konstigt och en märklig varelse jagar längs huvudstadens gator. Med många blinkningar till vampyrlitteraturen och ett fängslande språk är det en pärla för den som älskar gotiskromantisk skräck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s