Reseminnen från Indien pt. 1

IMG_2837

Folk varnade mig: du kommer bli lurad och utnyttjad av försäljare, du kommer bli magsjuk, du kommer må dåligt av allt kaos och inte våga lämna hotellrummet. Jag tog varningarna som de skämt (med en smula allvar) de var, men fick ändå fjärilar i magen när jag skulle boarda planet till BOM.

Varningarna gällde nog inte mig (förutom magsjukan då, men de detaljerna besparar jag er). I stället för att se mitt kontrollbehov få ett breakdown av de ickeexisterande trafikreglerna, mitt ensamhetsbehov få en knäck av konstanta samtal och min skeptiska sida bli trött på alla spirituella klichéer, var det bara underbart i Indien. Kärlek vid första ögonkastet, faktiskt. Jag tänker inte erkännaatt att det var en ”resa-för-självförverkligande”-grej, men det händer något i kroppen, sinnet, själen när en så efterlängtad resa som den här faktiskt överträffar förväntningarna.

De vinnande inslagen: Människorna. Deras hjälpsamhet, gästvänlighet, öppenhet och humor. Musiken. Dess ständiga närvaro, från det mjuka nynnandet av mantran till totala kirtan-partyn i templen och Bollywoodhits i alla bilstereos. Traditionerna. Gamla grottskulpturer, pujas vid flodstranden, fantastiska färgglada kläder och att äta med händerna. Yogan, eftersom den fanns överallt, från heliga swamis och dedikerade sadhus och hela vägen in i vanliga vardagen.

Och så en massa små detaljer som fastnat i mitt minne, samskaras som jag hoppas att jag aldrig glömmer bort. Kirtan och sat sangha i solnedgången. Att prata om stora frågor med magiska nya vänner. Ghee på varma rotis. Stjärnhimlen och fullmånen som lyste så starkt att den kastade skuggor. Maharaj Radhanath Swamis hjärtliga skratt. Första gången ackordet på harmoniumet lät som det skulle. Fjärilar i regnbågens alla färger. Morgonpromenader i kulturlandskap av risfält och bananodlingar. Att hitta en ny lärare. Kornas snälla, vackra ögon.

Indien, jag kommer tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s