Topp 3 från 2017: böcker

IMG_5763

Det är inte januari utan en klassisk topplista eller flera!

Topp 3 böcker (utan inbördes ordning) från 2017:

X av John Ajvide Lindqvist

Rak, rå och rysligt bra. X är den avslutande delen i en trilogi som kretsar kring platser – eller egentligen en specifik plats, och varför den finns. Ajvide Lindqvist briljerar på tre nivåer här: handlingen som hela tiden drar läsaren framåt, skräckinslagen som tar sig in under skinnet och språket som får allt att flyta. I Stockholms kriminella värld har någon ny tagit över. De kallar honom X, men vem är han egentligen? Den avdankade krimjournalisten Tommy T och hans systerson hamnar på djupt vatten, på var sitt håll.

Finna sig av Agnes Lidbeck

Lidbecks debutroman är välskriven, genomtänkt och tänkvärd. Det är väldigt sällan en debutroman inte har ens något som tyder på att det är en förstagångsförfattare – men det här är verkligen en helgjuten berättelse. Så förfinad och smart både i språk och handling. Lidbeck skriver med tre typiska kvinnoroller som teman: modern, älskarinnan, och vårdaren. Vi får följa Anna när hon tar sig genom dessa roller, en efter en, men alltid med samma kalla blick.

IMG_5761

Vända hem av Yaa Gyasi

Gyasi har skrivit en släkthistoria som leker med ett tema som jag älskar: arv och trauman över generationsgränserna. Dessutom berättar hon om flera epoker som jag inte kände till sedan innan. Två halvsystrar i Ghana, två helt olika släktöden, på två olika sidor av Atlanten. Att hon lagt upp romanen med ett kapitel per generation i respektive släktled gör dessutom berättelsen extremt fängslande.

Mina favoritpocket från det gångna året är den slående rättegångsthrillern Störst av allt av Malin Persson Giolito fångade mig i somras, Emma Clines debut Flickorna om tonårstjejer och sekter är oerhört läsvärd och Odinsbarn av Siri Petterson är definitivt den bästa YA-boken jag läst på mycket, mycket länge.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s