Recenserat vårvintern 18

Här är tre böcker som jag haft äran att få recensera för GOTA Media-koncernen hittills i år. Två fina debutanter och en svår andra roman.

IMG_5766

Harungen av Ina Rosvall (läs här i Kristianstadsbladet) var en tänkvärd historia. Jag är väldigt svag för realistiska berättelser som lånar från science-fiction, och den här var dessutom välskriven. Rosvalls debut kretsar kring relationen mellan djur och människa, medvetande och kropp. I ett forskningsprojekt skapas ett medvetande utan kropp i en mima, helt byggt på olika djurs reaktioner, känslor och hjärnaktivitet. En dag tar huvudpersonen, en vanlig tvåbarnsmor som arbetar med projektet, hand om en övergiven harunge. En liten händelse som visar sig vara en kraftfull katalysator.

Mellan floderna av Duraid Al-Khamisi (läs här i Smålandsposten) är en svårdefinierad roman. Den består av mängder av små prosalyriska berättelser (från korta bilder till hela noveller) om landet mellan floderna, Tvåflodslandet, Mesopotamien, Irak. Kring de små berättelserna om ett land som ständigt är i konflikt bygger Al-Khamisi en ramberättelse om den otrevlige ängeln Gabriel, som skickats ned till denna plats för att se varför människorna där ber så högt. Det är en aning för många och för lösryckta historier för att romanen verkligen ska gripa mig, men jag måste ändå imponeras av projektet.

Händelsehorisonten av Balsam Karam (läs här i Ystads Allehanda) verkar till en början också vara en sådan där sci-fi-inspirerad berättelse – men det är den egentligen inte. Milde, en ung revolutionär kvinna har fångats och får välja sitt straff: avrättning eller att bli en mänsklig försökskanin på en resa in i ett svart hål. Men rymdresan är bara slutdestinationen, och själva berättelsen handlar om Utkanterna, där papperslösa mödrar och barn lever utanför samhället, den plats som Milde älskar och kallar hemma. Det finns en politisk nivå i den här romanen som jag verkligen gillar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s