Mina bästa läsupplevelser 2014

Precis som förra året samlar jag varje kvartals starkaste läsupplevelse till en enda best-of-lista. Jag skriver upp allt skönlitterärt som jag intar, och sedan kan jag samla de stunder då litteraturen berört mig lite extra. Överlag var 2014 det år jag hittade tillbaka till att lustläsa skräck och gotik, vilket har varit otroligt härligt och lagom läskigt, på ett sätt som tar mig tillbaka till slukaråldern och vår gråa plyschfåtölj där jag brukade sitta och läsa Dan höjer och andra spökhistorier.

Den första romanen som tog mig med storm var dock inte en skräckvariant, men väl en oerhört stark bok som jag ångrar att jag inte läste ut tidigare! Korparna av Tomas Bannerhed läste jag på planet till och från London, där jag skulle yoga och hälsa på en kär vän. Jag som vanligtvis mest är rädd och illamående på flyget, var mitt uppe i en annan värld, ett Småland på 70-talet där vackra fågelbeskrivningar och far/son-gestaltningar lyfte texten från sidorna in i mig. Det här är en fantastisk roman, väl värd alla priser.

Glupahungern av Andrea Lundgren flirtar desto mer med skräcken. Varför denna saga berörde mig så kan du läsa på bt.se här!

Frankenstein av Mary Shelley är en gotisk klassiker som jag inte läst om på många år, och aldrig läst på orginalspråk; så jag tog med mig den på vår semester hemma hos sambons mamma i franska Alperna i somras. Efter middagen satte jag mig ute i kvällsvärmen och läste medan solen färgade bergen sådär pittoreskt rosagult, slog upp sidan jag lämnade senast och insåg att det berg som beskrevs i romanen var detsamma som jag satt vid; Le Môle! En sådan meta-upplevelse måste omnämnas i bokårskrönikan!

Släktet av Guillermo del Toro och Chuck Hogan och Samlade svenska kulter av Anders Fager var bäst under hösten och vintern. Jag ville ha ännu mer skräck när mörkret föll och köpte båda dessa under en tur på Myrorna. Fagers svenska novellsamling stack ut med teman och starkt språk, medan del Toro och Hogan är mästare på att skapa ett filmiskt tempo och läskiga scener. Tillsammans blev de den perfekta skräckläsningen för en riktigt, riktigt mörk november.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s