3 saker jag lärt mig mitt första år som frilansare

  • Det är väldigt lätt att ta på sig för mycket jobb.

När någon mailar och säger ”vi vill så gärna att du ska jobba med oss” och du dessutom är helt beroende av att skaffa egna inkomstkällor är det så lätt att säga ja – trots att du egentligen har mycket att göra. Sedan sitter man där och summerar en vår när man i princip inte haft någon fritid (based on a true story).

  • Det är lika lätt att inte behålla bra rutiner.

Och när det är lite mindre jobb en period, är det minst lika lätt att vänja sig vid sovmorgnar och långa luncher på stan. Att äta bra kl. 12 och ge sig själv tid till träning är bra rutiner. Att sova till 10 är det inte.

  • Att värdera sin tid är A och O.

Min största lärdom för året är att våga ta betalt. Att våga säga ifrån när någon erbjuder för lite pengar för ett uppdrag är ok, även om det inte känns så. Det har varit svårt att lära sig, men i det långa loppet har det också lett till att jag känt mig mer värdefull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s