Mystiska sommarboktips

IMG_3964

3 tips för dig som inte heller läser deckare eller feelgood i sommar, men som ändå vill ha lite blandvändande spänning och känslan av att fastna. Jag gillar välskrivna romaner som leker med magi, psykologi och myter, och som låter mig resa bort i tanken. Här är tre riktigt bra sådana som jag läst i sommar.

IMG_396901. Himmelsdalen av Marie Hermanson utspelar sig i en dal i alperna, dit Daniel kommer för att besöka sin tvillingbror Max. Den karismatiske tvillingbrodern ber, eller kanske lurar, Daniel att ta hans plats på den lyxiga rehabkliniken där han bor, bara för ett par dagar. Men tiden går, Max är borta och när Daniel erkänner för kliniken om bytet är det ingen som tror honom. Och är det verkligen en rehabklinik som ligger i alpidyllen – och varför lämnar aldrig någon Himmelsdalen? Hermanson är otroligt bra på att skapa en mystisk stämning där man inte riktigt litar på någon, varken berättaren eller någon av karaktärerna. Teman som galenskap, psykopati, straff och frihet ligger mellan raderna, men samhällskommentarerna känns varken för ytliga eller svåra. En psykologisk thriller i dess verkliga betydelse!

02. Stallo av Stefan Spjut använder gamla samiska myter, de djupa skogarna i Norrland och konspirationsteoretiker för att bygga upp sin berättelse. Susso driver en webbsida och letar efter bevis på – ja, vadå? På att det som hennes morfar naturfotografen fångade på bild en gång vid riksgränsen faktiskt var sant. På att troll är verkliga, och kanske till och med har något att göra med ett barns mystiska försvinnande. Med realistiska miljöer och trovärdiga personporträtt skapar Spjut en intensiv spänning. Han gör legenderna verkliga, och verkligheten lite mer mystisk.

03. The Night Circus av Erin Morgenstern är en roman att bli förälskad i. Världen som Morgenstern bygger upp är både bokstavligt och bildligt magisk, och jag vill bara veta mer. Två magiker, illusionister med förmågan att kunna trolla på rikigt, väljer ut varsin lärjunge. De ska mötas i en kamp, en uppvisning i magi. Men exakt när denna kamp ska gå av stapeln, eller exakt vad den innebär, får de inte veta. Från varsitt håll tar de båda lärjungarna, Marco och Celia, uppdrag för The Night Circus. En resande cirkus, där mängder av svartvita tält slås upp på platser runt om i världen, helt utan förvarning. De öppnar när solen gått ner, och förtrollar besökarna med akrobatik, spådomar, mat – och magi. Det här är en underbar, fantasifull berättelse som bara blir bättre av dess drag av sorg och vemod.

En tanke på “Mystiska sommarboktips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s