Vinterboktips: spänningsromaner

img_4124

I vanliga fall brukar jag gilla att läsa otäckare böcker på sommaren – för att kompensera för de ljusa nätterna – men den senaste tiden har jag läst tre stycken mysiga spänningsromaner med lite lagom skräckinslag trots de långa nätterna. Det här är inga läsupplevelser jag kommer minnas hela livet, men väl tre pocketar som jag haft trevligt sällskap med i läsesoffan.

img_4118 img_4105

Vinterfolket av Jennifer McMahon

Den lilla staden i Vermont är omringad av skog och mysterier. Ibland försvinner ortsbor eller turister efter en tur och kommer aldrig tillbaka, och det sägs att man kan se de döda vandra melan träden. Allra mest omtalad är legenden om Sara Harrison Shea, kvinnan som hittades död i början på 1900-talet, och som skrev om hur man kan återuppväcka de döda i sin dagbok. I Vinterfolket varvas avsnitt ut Saras dagbok med nutidens boende i stugan där Sara dog, och snart börjar historien upprepa sig. Jennifer McMahon beskriver de snötäckta skogarna och känslan av att man aldrig vet allting om en människa på ett väldigt fängslande sätt, men hon gör inte de övernaturliga inslagen till något man funderar på eller ifrågasätter.

En hemlig plats av Tana French

Vi ska till Dublin i februari, och jag tänkte att det kunde passa bra med en irländsk deckare som uppvärmning inför resan. En ung pojke hittas mördad utanför en flickinternatskola, men det är först ett år senare som en riktigt viktig ledtråd kommer fram. Tana French är duktig på att skapa trovärdiga men speciella karaktärer, och skildringen av tonårsvänskap och ovänskap är En hemlig plats stora behållning. En mysig och lite mystisk mordhistoria (som jag dock knäckte lite för tidigt).

Sjuka själar av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är mest känd för sina deckare (och barnböcker!), och Sjuka själar är hennes första skräckroman. På många sätt liknar det dock en mordgåta: för runt tio år sedan försvann Lukas. Efter ett par veckor hittas han igen, skadad och med stora minnesluckor. Vem är det som släppte honom fri, men inte de två kvinnor som försvann på samma sätt? Lukas återvänder till sin hemstad, och samtidigt flyttar hans gamla barndomsvän David in i den gamla prästgården med sin flickvän Anna. När de båda är tillbaka i staden verkar mysteriet bli aktuellt igen … Den som vill ha en klassisk skräckis kanske ska söka efter något annat, men som mellanting mellan skräck och deckare är det en mycket trevlig lässtund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s