Yoga för hosta

Först och främst vill jag bara säga att man inte ska yoga, eller träna över huvud taget, när man är sjuk. Och med sjuk menar jag ordentligt förkyld (med nedsatt allmäntillstånd), ont i halsen/öronen/gommen, feber och liknande!

Jag råkade ut för en efterhängsen sommarförkylning efter min vistelse på vuxendagiset Bråvallafestivalen. Och när själva förkylningen – den lätta febern, svullna halsen och locket för örat som satt i fem dagar – väl hade släppt, fann jag mig ändå hostandes för glatta livet. Speciellt på kvällar och morgnar. Det är inget konstigt med det, men att hosta många dagar (veckor …) på raken bygger upp rejäla spänningar i bröstkorgen, ryggen och magen. För att mjuka upp kroppen igen efter förkylningen, och samtidigt vara lite extra snäll mot de muskler som blivit utsatta för hostanspänning, skapade jag en liten yogasekvens, inspirerad av yin och av mina stela hostmuskler. Du får gärna använda den också!

Yoga för hosta, 30 min

Yogaform: restorative/yin

Syfte:  Mjukt öppna upp bröstkorgen, slappna av i ryggen och lugna ner nervsystemet som varvas upp när man får ett hostanfall. Om du börjar hosta under yogan, stanna upp, hosta klart och kom tillbaka – men du kommer bli förvånad över hur lite host det faktiskt blir.

AIMG_0281

1. Baddha konasana, 5 min

Lugnar nervsystemet, används mot trötthet och oro; hjälper till att landa inför yogasekvensen. Jag brukar börja med att landa några andetag med rak rygg och sedan falla framåt.

2. Flow: KattKo, 1 min

Hälsa på musklerna längst ryggraden med mjukt flow mellan att runda och svanka ryggen!

AIMG

3. Sfinx, 3 min (eller Sälen, som här ovan).

En mjuk bakåtböjning för att öppna upp bröstryggen och hjärtat. Eventuellt kan du fördjupa med yinpositionen Sälen, som hittar ännu litte längre in i trötta host-magmuskler.

4. Balasana, 3 min

Neutralisera rygg och sinne med barnets position, andas djupt ner och in i ländryggen för att släppa på spänningar.

AIMG_0285

5. Salamba setu bandha sarvangasana, 5 min

Rulla runt på rygg och bulla upp ordentligt med bolster eller kuddar under sacrum. Låt din bröstkorg få öppas upp, ge dig plats att andas djupa andetag!

6. Benen mot väggen, 1 min

När man är förkyld och hostig är det bra att ha överkroppen högt upp när man vilar eller sover. Men tillåt dig att vända på det perspektivet, bara en minut!

7. Liggande twist, 2 min på varje sida

En liggande twist har många fördelar, framför allt verkar den avslappande för rygg och sinne inför den avlsutande meditationen.

8. Sittande meditation, 7 min

Avslutningen görs med fördel sittande snarare än liggande i savasana, eftersom liggande på rygg inte direkt motverkar slemmet i luftrören. Sitt upp, andas djupt och föreställ dig styrkan återvända.

De asanas som jag inte själv illusterar, länkas till yogajournal.com som beskriver många bra aspekter av varje asana.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s