Mina yogamattor

I dag tänkte jag berätta lite om mina yogamattor! Är du redo att plocka upp intresseklubbens anteckningsblock? Skämt å sido är det är faktiskt lättare sagt än gjort att hitta riktigt bra och hållbara mattor – därför tänkte jag delge mina matterfarenheter, och visa de jag använder idag. Läs vidare för att höra om mina mattor och mina bästa tips när det gäller inhandlandet av en yogamatta!

yogamattor

I början av min yogapraktisering använde jag mig av en yogamatta från Nike, som jag fick i julklapp när jag var femton, vill jag minnas. Den höll så länge min veckoliga yoga bestod av en poweryogaklass och nördande i form av filosofiböcker och sanskrituppsatser. Den var bra, men blev snabbt sliten. Jag köpte en ny, från Casall tror jag, och samma sak hände där. När jag började praktisera asanas mer regelbundet insåg jag att min konsumtion av yogamattor måste ändras.

Mina krav när det gäller yogamatta är att den ska vara hållbar ur ett miljöperspektiv. Den ska hålla en lång tid så jag inte behöver köpa yogamatta ofta. Att jag svettas mycket när jag tränar, har jag avhjälpt på andra sätt än att hitta en matta med perfekt grepp: i stället använder jag matt-handdukar eller en sticky mat ovanpå. Dessa är de mattor jag använder regelbundet:

Mina yogamattor

Övre bilden till vänster: I min egen sadhana (min hemmapraktisering) använder jag mig sedan flera år av Mandukas Black Magic PRO, en matta som är en ekonomisk investering, men som ska gå att använda väldigt lång tid. Den är tung och rejäl samt dämpar även de hårdaste golv – men den tar ett tag att ”yoga in” den, och den kan upplevas som halkig i början. Därför har jag också en eQua Towel till, som ger bra grepp för oss svettiga yogis.

Nedre bilden till vänster: Men för oss riktigt svettiga yogis, behövs ibland en så kallad sticky mat. Jag gillar Lululemons The (un)mat, en väldigt tunn, mattsvart matta som går att rulla ut antingen direkt på golv eller över din vanliga yogamatta. Den ger extremt bra grepp, vare sig du är svettig eller ej. Ovanpå den ligger min mattrengöring från Manduka.

Övre bilden till höger: För mina yogadeltagare har jag köpt in ett gäng fina blå mattor från Yogiraj, närmaste bestämt Sadhaka PLUS 6 mm. De är slitstarka och ger bra svikt, vilket är mina krav för en bra studiomatta. De är dock en aning halkiga, det måste jag erkänna.

Nedre bilden till höger: Detta är min jobb/rese-matta, ännu en Manduka. Jag investerade i en PROlite när jag började ha mer än tre fasta klasser i veckan. Jag ville ha en lika hållbar matta som min sadhana-Black Magic, men som vägde mindre så att jag kunde ta med den var som helst. Det kändes viktigt att ha en egen matta för att kunna grunda mig som yogalärare under varje klass, oavsett var jag befinner mig.

Mina bästa tips inför köpet av yogamatta

  • Hur ofta tänker du använda den? Om du yogar varje dag eller flera gånger i veckan, skulle jag rekommendera att sätta en lite högre budget och satsa på en ”lyxigare” variant, eftersom de håller i längden. För dig som praktiserar en-två gånger i veckan, kanske en billigare version, som inte riktigt är samma investering, är bättre.
  • Vilken typ av yoga tränar du? Svettas du mycket? Om du främst tränar yoga på ditt vanliga träningscenter, kanske en tunnare matthandduk eller sticky mat är en bra lösning. På så sätt får du en ”egen” yogamatta som klarar den svettiga träningen när du lägger den ovanpå de som erbjuds på studion.
  • Får du ofta ont i knäna eller handlederna av golvet? Välj en tjockare matta, gärna över 5 mm.
  • Var tränar du – hemma eller efter jobbet? Tyngden av en rejäl lyxmatta ska inte underskattas och om du vet att du ska bära med dig mattan under dagen, glöm inte att titta på vikten: gärna under 2 kg för att orka bära runt på den!
  • Är det viktigt att mattan är vacker att se på? Faktum är att det inte är så ytligt att tänka på mattans design – när du utövar asanas ser du ner på mattan väldigt ofta, och vissa av oss påverkas mer än färger än andra. Är du noga med färg och form, våga vara det också i ditt val av matta.
  • Märken jag gillar: Manduka, Lululemon, Yogiraj, Casall.

Lathund: Du behöver tänka på hållbarhet, grepp, tjocklek, tyngd och estetik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s