Invention of intention – teman på yogaklasser

IMG_2654

Eftersom jag och Sofia ska ha en Yogateacher Meet-up 8/4 med fokus på hur man sätter en bra intention, ett tema, på sina yogaklasser, har jag tvingats sätta ord på mina egna tankar om ämnet den senaste tiden. Jag har använt mig av intentioner sedan min första Global Yoga-utbildning 2012, och vi pratade mycket om den dimensionen av att skapa yogaklasser på min 300h advanced TT i vintras också, så på ett sätt har jag aktivt funderat på klassintentioner länge. Men precis som i sin asana practise blir man aldrig riktigt klar som yogalärare, varken med pedagogiken, sekvenserna eller intentionen.

Varför intention? Och hur?

En intention är ett tema, en röd tråd som ofta omfattar mer än bara den fysiska delen i en yogaklass. Jag vågar säga att det är en central del av en bra yogaklass – det är den del som gör yoga till mer än bara gymnastik. Asanas är fantastiska för att öka kroppskännedomen, bygga en hållbar, stark och rörlig kropp och få fart på energiflödet. Men det är när man kopplar ihop positioner och smarta sekvenser med pranayama (andning) och ett tema som berör de djupare delarna av att vara människa, som yogan blir vad den kan vara.

Ett klassiskt sätt att sätta en intention för en yogaklass är att börja klassen med att läsa ett citat, och avsluta med detsamma. Det är dock inte alltid som jag personligen håller mig till den formen. Om jag har en kurs med samma yogis under en längre period, brukar jag hålla mig till samma tema fysiskt och mentalt under ett par 3-6 veckor. Då brukar jag bara läsa den fullständiga intentionen (om det är ett citat) under de första tillfällena, för att sedan hoppa över det och i stället bygga vidare på hur jag uttrycker temat under själva klassens gång. Under öppna klasser på till exempel gym eller ute hos företag, kan vissa mentala teman vara för ”flummiga” eller svåra att ta till sig – då brukar jag smyga in det med hjälp av musik, humor eller en bit in i klassen när koncentrationen ökat.

Framför allt handlar det inte om att bara läsa något slumpmässigt inspirationscitat som du hittat på pinterest när dina yogis först satt sig ner och under shavasana. Jag vågar påstå att det är ännu viktigare att väva in sin intention under själva asana-praktiseringen – och kanske framför allt att välja en röd tråd som känns autentisk för dig. Men hur hittar man rätt? Vi kommer prata mer om detta den 8 april, men jag tänkte bjuda på några av mina inspirationskällor redan nu …

Exempel på intentionsinspiration för mig:

  • Vackra diktrader: eftersom jag läser mycket, använder jag gärna ett par fina, tänkvärda diktrader som intention – ofta känns de mer autentiska för just mig än att läsa bitar ur självhjälpsböcker. Tidigare har jag använt mig av bland andra Tomas Tranströmer och Jenny Wrangborg.
  • Kroppsliga metaforer: nyss läste jag en text som föreslog att metaforer är grunden i hur vi som människor tänker. Oavsett om det stämmer eller inte, är en kroppslig metafor ofta lätt att koppla ihop med fysisk träning. Jag har bland annat använt ”du behöver inte bära hela världen på dina axlar” under klasser med fokus på axlar och skuldror.
  • Låta musiken prata: väldigt ofta låter jag låttexterna säga det jag inte själv kan sätta ord på. Just nu har jag en spellista med många låtar med texter om kärlek som lyckas säga det där svåra utan att vara klyschiga. Ibland repeterar jag helt enkelt en rad eller två högt under en passande asana.
  • Sat-sanga: är att berätta sagor, myter och andra berättelser ur den yogiska traditionen. Att koppla dessa till problem som vi kan uppleva idag är ett fint sätt att knyta an till den långa yogatraditionen som tagit oss hit, till exempel genom att berätta varför en asana heter just som den gör.
  • Den yogiska kroppsbilden: chakras, den subtila kroppen och bilden av hur vi som människor är uppbyggda är väldigt inspirerande. Att ta ganska esoteriska (fint ord för flummiga) begrepp som energibanor i kroppen eller själens existens, och göra dem tillgängliga är både svårt och uppskattat.

Yoga är mer än bara gymnastik, men den långa traditionen av filosofi och själsliga dimensioner når inte sin fulla potential av sig själv. Våga sätt en stark intention för din asana-praktisering!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s