Frilanslivet: vad jag lärt mig av mina misstag (hittills)

ommig

Ta det här på rätt sätt – jag älskar frilanslivet, men det kommer med vissa utmaningar. När man driver en firma själv innebär det stor frihet och utrymme för kreativitet, men samtidigt finns det ingen HR-chef som tar hand om dig eller en överordnad du kan klaga till. När du gjort något misstag måste du helt enkelt ta ett djupt andetag och lära dig av det själv. Här är några saker jag lärt mig av frilanslivet hittills.

01. Det är inte alltid bättre att ta ett riktigt dåligt betalt jobb än att inte ha något alls. Ofta är det bättre att lägga sin tid på att söka upp bättre uppdrag eller marknadsföra sig, än att slita i timmar för dåligt betalt.

02. Det är inte värt att lägga en massa tid på bokföring. Även om jag verkligen tycker att alla frilansare med enskilda firmor (eller andra bolagstyper) bör ha en grundläggande förståelse för bokföring, är det verkligen slöseri med tid att sitta i dagar med deklarationer eller kvittosortering. Låt någon som gör det tio gånger snabbare än du ta hand om det i stället. Dessutom kan en redovisningskonsult ofta tipsa om smarta avdrag och upplägg som man inte kan läsa sig till. Under mina första 1,5 år som frilansare gjorde jag all min bokföring själv – till och med ett bokslut och två deklarationer! Men det tog lång tid, och tid är ju tyvärr pengar. Jag anlitar iBalans och är svinnöjd.

03. Bra material är A och O. En billig pärm är en billig pärm och det är inte kul när den går sönder och alla kvitton ramlar ut, och en vanlig kökstol är inte gjord för heltidssittande så var inte förvånad när du får ont i r*ven. Var din egen ergonom och investera i bra grejer.

04. Ibland måste man äta lunch framför datorn. Deadlines är en del av de flesta frilansares vardag. Men tro mig, i längden är det bäst att avsätta tid för en riktig lunchledighet. 30 minuter för att äta i lugn och ro – och kanske gå en promenad eller passa på att träna. Jag är aldrig så produktiv som efter en god lunch, promenad och en kopp kaffe på maten.

05. Ta det inte personligt. Okej, en enskild firma är väldigt nära sammanflätad med en själv som privatperson: det finns ingenting att gömma sig bakom, och det är lätt att ta eventuella klagomål personligt. Men faktum är att du inte är ditt jobb, och genom att skilja på ditt värde som människa och dina prestationer (de är nämligen inte sammankopplade) är det lättare att ta kritiken konstruktivt. Även när den inte uttrycks på ett speciellt smidigt sätt av din kund (och det kommer hända). Och när vi ändå pratar om sura mail: vänta en timme innan du svarar på kritik, så hinner eventuella känslor svalna och du kommer ihåg att vara ödmjuk men behålla tron på dig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s