Korrektur och boktips: Närmare något av Simon Krohn

img_4166

Jag tog de här bilderna tidigare i höstas, för att jag tänkte göra ett vanligt yogabok-recensionsinlägg om Simon Krohns Närmare något. Innan jag hann publicera det fick jag dock uppdraget att korrekturläsa boken. Den sålde nämligen slut i sin första svenska upplaga, och ska nu tryckas igen – och då behövde en del mindre korrfel och några redigeringsfel rättas till. Så det blir ingen regelrätt recension (det känns lite märkligt när jag varit med och arbetat med boken), men jag vill ändå tipsa om en väldigt tänkvärd och fin bok.

img_4167

Närmare något går inte in på asanas eller de fysiska aspekterna av yoga. I stället har den danska yogaläraren Simon Krohn valt att använda utrymmet till att behandla några av de punkter som man som västerländsk yogi kan ha svårt att acceptera när det gäller den yogiska filosofin. Sådant som skaver mot den syn på världen som vi växt upp med: mystiska upplevelser, synen på energi, reinkarnation, med mera. På ett lättförståeligt och varmt sätt går han igenom många av de begrepp, grundläggande texter och filosofiska skolor som man möter i yogasvängen. Saker som inte bara kan vara svåra att förstå i sig själva, men också i förhållande till varandra.

Förutom att använda sina ingående kunskaper i filosofi (Simon har en magisterexamen i ämnet), kopplar han också ihop yogan med hur det är att vara människa. Dels de rent biologiska utmaningarna som vi möter, men också de existentiella frågor som verkar ha följt oss genom historien. Men boken handlar inte bara om att måla upp en bild av hur jobbig världen är för människan. Efter varje kapitel följer också enkla meditationsövningar, yogapositioner och andningstekniker. De är enkla, smarta redskap som tillsammans med all kunskap om varför vi människor beter oss som vi gör, också ger en möjlighet att hantera kroppen, sinnet – och själen.

Den här boken passar dig som …

  • håller på med yoga och tycker att det är svårt att se sammanhanget mellan alla skolor: Är meditation och mindfulness yoga? Hur hänger chakran och prana och kundalini ihop? Vad är den ursprungliga yogan egentligen?
  • är intresserad av meditation och vill veta mer om varför människor sedan så lång tid tillbaka mediterar, och hur meditation kan hjälpa oss  idag.
  • tycker att de gamla yogiska texterna (Upanishaderna, Bhagavad Gita, Yoga Sutras, och så vidare) är svåra, och i stället vill ha en bok om yogans filosofi som både är lätt att förstå, men ändå förklarar väldigt ingående vad det handlar om.
  • är yogalärare och vill ha en objektiv grund att stå på, för att kunna skilja mellan alla de olika påståenden om ”den mest traditionella” eller ”sanna” yogan som man kan höra från olika håll inom branschen.
  • vill använda yoga som självutveckling (eller ”självavveckling”, som Simon skriver).

Disclaimer: Jag har korrekturläst den andra upplagan av den här boken, men jag får inte betalt för att skriva det här inlägget eller tjänar på det på något sätt. Inlägget representerar bara mina åsikter och är inte PR eller sponsring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s