Recension: Restorative Yoga av Ulrica Norberg

img_4153

Ulrica Norberg kom förra året ut med boken Restorative yoga, en fin bok som påminner mycket om Yin yoga som kom 2014, både till utseendet och innehållet.  Böckerna beskriver de två mest grundande och avstressande formerna av fysisk yoga, och båda har ett upplägg som varvar västerländska rön, österländsk filosofi, och beskrivningar av praktiska metoder. Restorative yoga är kanske den mest avslappnande yogaformen av alla – en form där man letar efter att slappna av i alla muskler, känna sig tung och få slappna av och vila helt och hållet in i positionerna. Med hjälp av redskap, meditativa tekniker och yogiska förklaringssätt sätts den läkande vilan i fokus.

img_4156

Restorative yoga innehåller mycket kunskap. Den som sett Ulrica föreläsa eller gått någon av hennes kurser känner igen mängden av vetenskapliga rön, snabba associationskedjor och spännande fakta som hon kan få in i ett och samma andetag. De första kapitlen varvar hennes egna upplevelser av återhämtande yoga, med biologisk fakta om stress, mer  filosofiska teorier och abstrakta liknelser. Från Buckminster Fullers teori om tensegrity, till olika sorters stress ur en biologisk synvinkel. Man tjänar helt enkelt på att läsa den ett kapitel i taget, med tid för att fundera och sålla ut vad man själv tycker och tänker mellan läsestunderna. Den är också skriven på engelska, och man bör tycka att det är relativt lätt med språket för att kunna ta till sig innehållet.

Efter de ganska splittrande, men väldigt innehållsrika och givande inledande kapitlen, kommer praktiska beskrivningar av de redskap, tekniker och positioner som används i restorative yoga. Som en härlig bonus beskrivs också några eteriska oljor som passar bra att komplettera yogan med, och du får också ett gäng sekvenser med olika ändamål (ont i ryggen, stressad, och så vidare). Det kompletterar inledningen bra – här ges det konkreta, de faktiska metoderna, utrymme.

Men det är först efter att ha följt ett par sekvenser och använt positionerna i min egen sadhana den senaste månaden, som åtminstone jag har kunnat se den röda tråden i boken. Den om att man faktiskt måste träna på att gå ner i varv, och att det finns mycket att hämta i avslappningsträning. Även om det kan vara frustrerande och svårt i början, kan jag bekräfta att det är ljuvligt att öva på att vila!

Boken passar dig som …

  • är nybörjare och vill lära dig mer om restorative yoga (men är beredd på att ge läsningen lite tid, då det är många begrepp och insikter att ta in)
  • är yogalärare och vill förstå vad som är speciellt med restorative yoga
  • är utmattad eller stressad och vill skapa en yogapraktik som lugnar och läker dig inifrån och ut
  • har en skada som begränsar dig, men som ändå vill praktisera efter en gedigen yogatradition

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s