Två fantastiska debutromaner

img_4441

Den senaste tiden har jag haft turen att läsa och recensera böcker som jag verkligen tyckt om. Två av dem är dessutom skrivna av debutanter, Agnes Lidbeck och Yaa Gyasi, vilket alltid är extra roligt. En berättelse om slaveriet på båda sidor av Atlanten, en roman om att aldrig riktigt finna sig i de klassiska kvinnorollerna. Båda berättartekniskt mycket välskrivna.

img_4440

I Finna sig bygger Agnes Lidbeck upp en en kylig distans till huvudkaraktären Anna, men snart förstår man att den distansen har Anna till sig själv också. Hon ser sig själv som ett objekt som inte riktigt har kontroll över de situationer och roller (typiska kvinnliga sådana) hon befinner sig i – hur mycket hon än försöker kontrollera sina reaktioner, sitt yttre, sina känslor. Romanen är inte bara engagerande, och utan också väldigt välskriven. Hela recensionen finns på Borås Tidnings webb här!

I januari recenserade jag Yaa Gyasis Vända hem (i översättning av Inger Johansson), efter att ha blivit mer eller mindre golvad av hur författaren lyckas balansera mellan ett oerhört driv framåt, och ändå behålla alla finstilta detaljer. Två halvsystrar på 1700-talet i Ghana, är avstampet för den har tudelade släkthistorien om slaveri, kolonialism och ärvda trauman. Ena sidan av släktlinjen förs över Atlanten till bomullsplantagen, och den andra förgrenas genom inbördeskrig och kolonialmakter i Afrika. Du kan läsa hela recensionen här på Kristianstadsbladets webb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s