Krönika: Jag läste några böcker som är ”stora på Booktok” och det här är vad jag insåg

Publicerad i Borås Tidning 11 februari 2023

Det finns en ny spelare på bokmarknaden. Genom Tiktoks bokinfluerare får vissa titlar enormt stor spridning – men vad är det för böcker egentligen? Lisa Marques Jagemark har utforskat ”Booktok”.

Plötsligt stod de bara där. Varenda bokhandel stoltserar numera med ett bord med böcker som är ”populära på Booktok”. Argumentet syns i marknadsföring från förlag och på baksidestexter: det här är böcker som fångats upp av de bokintresserade Tiktokanvändarna.

Till slut blev också jag tvungen att klicka på ”hämta” och logga in.

Booktok är namnet på den community som publicerar bokrelaterat ”content” på Tiktok. Ofta korta videoklipp i stil med ”böcker jag sträckläste” där en välmanikurerad hand håller ett par böcker (där utvalda sidor är markerade med färgglada små klisterlappar) med ryggen bort från kameran så att man inte förrän i slutet av klippet får se titlarna – eller mer humoristiska sketcher om läsning.

Det är en algoritm som styr, och det innebär att vissa populära böcker dyker upp om och om igen: de har blivit ”stora på Booktok”.

Det är inte speciellt svårt att se den röda tråden bland Booktokböckerna. Romance och böcker för unga vuxna ligger i täten – och fantasyromaner, men då ofta fantasy för just unga vuxna, eller där romance är ett viktigt inslag. Några fristående spänningsromaner seglar också upp på topplistorna. Kort sagt, det är samma genrer som de internationella bästsäljarna brukar tillhöra.

Colleen Hoover verkar vara i ropet, så jag läser hennes succéroman ”Det slutar med oss” (översättning Christina Mansicka, Lovereads, 2016). Det visar sig vara en romanceberättelse med sorgliga undertoner, där den viktiga berättelsen om våld i hemmet inte riktigt når hela vägen fram.

”Precis som appens lätt beroendeframkallande skrollande är det böcker som ger en viss dopaminkick. Sött och lockande som en skål lösgodis, men med samma klibbiga eftersmak.”

Jag fortsätter med ytterligare två romanceförfattare. Emily Henrys ”Bokälskare” (översättning Anna Thuresson, Lavender lit, 2022) är lättsam, charmig, men lite förutsägbar. Detsamma kan sägas om ”The Love Hypothesis” av Ali Hazelwood (Sphere, 2021, kommer på svenska hösten 2023). Det är romance för en ny generation, som vill ha modernare omslag (inga smöriga fotomontage här inte!) och lägger vikt vid samtycke. Tack vare ”triggervarningar” och antal chili-emojis i beskrivningen kan man välja eller välja bort böcker med mer explicit innehåll.

Precis som appens lätt beroendeframkallande skrollande är det böcker som ger en viss dopaminkick. Sött och lockande som en skål lösgodis, men med samma klibbiga eftersmak. Booktok består främst av böcker som absolut är underhållande och ibland rent ut sagt livsnödvändiga som verklighetsflykt – men de mättar inte och man går fort vidare till nästa.

Men det är inte hela bilden av Booktok. Jag blir positivt överraskad över att hitta några författare som jag redan gillar också: Madeline Miller, Donna Tartt, Sally Rooney, med flera. Andra användare har specialiserat sig på att lyfta författarskap från hela världen, som inte syns lika ofta på topplistorna. Och allt som gör att vi läser mer – och kanske ännu hellre att ungdomar läser mer – är i grunden något bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s